Smartare, snabbare och mer träffsäker utvärdering av elnätet och markens förutsättningar för storskalig solenergi? Precis det gör vår dataplattform som vi lyfter lite extra idag i samband med Internationella GIS-dagen.
Sunnas plattform för analys av elnät och markförutsättningar för storskalig solenergi och batterilager
Internationella GIS-dagen till ära passar vi på att presentera vår unika och egenutvecklade plattform för planering och lokalisering av solcellsparker. Plattformen, som är skräddarsydd för att effektivisera valet av platser för storskaliga markbaserade solcellsparker, kombinerar data om elnätets kapacitet och kartlagd information om markförhållanden.
Trängsel i det svenska elnätet är en begränsande faktor för både den gröna omställningen, etablering av nya industrier och utbyggnad av förnybar elproduktion. Begränsningar i elnätet kan bland annat resultera i högre elpriser och försenade anslutningar för ny elproduktion, företag och hushåll vilket i sin tur kan hämma tillväxt, utveckling och nya arbetstillfällen. Situationen kräver kraftfulla åtgärder och som aktör på energimarknaden vill vi bidra med lösningar som kan nyttja befintlig infrastruktur på ett mer effektivt sätt och skapa ett mer robust elsystem med hjälp av hållbar energi från solen i kombination med batterilager.
Vi har utvecklat en kraftfull modell och dataplattform med aggregerad nätdata för att snabbt och träffsäkert utvärdera förutsättningar för storskalig solenergi och BESS (Battery Energy Storage System). Vårt verktyg är särskilt utformat för att snabbt utvärdera förutsättningarna för elnätet i ett specifikt område inklusive överliggande nät, markens förutsättningar med bland annat naturvärden & biologiskt mångfald, solinstrålning och simulering av produktion.
– Målet var att inte bara utveckla en plattform, utan en katalysator för inkoppling av ny förnybar elproduktion. Vi vill låsa upp potentialen i elnätet och bana väg för en hållbar energiframtid, berättar Disa Ekholm, systemutvecklare på Sunna Group.
Internationella GIS-dagen (Geographic Information Systems Day) firas den tredje onsdagen i november varje år för att öka medvetenheten och kunskapen om geografiska informationssystem. Dagen syftar till att visa upp hur GIS-teknik används inom olika områden, från stadsplanering och miljöskydd till hälso- och sjukvård och energiutveckling, och att inspirera fler att upptäcka teknikens möjligheter och hur den kan bidra till att lösa samhällsutmaningar, bland annat inom hållbarhet och klimatanpassning.
För mer information om plattformen, besök https://sunnagroup.com/natanalys/