sg

Är din mark lämplig för en solcellspark?

Passande mark

Sverige har mycket mark som inte lämpar sig för skogs- eller jordbruk och istället kan bidra till elproduktion.

  • Lågproduktiv eller svåranvänd mark
  • Avsaknad av höga natur- och kulturvärden

Stora ytor

Sammanhängande områden lämpar sig bäst för att utveckla solcellsparker.

  • Minst 15 hektar
  • Sammanhängande område
  • Förhållandevis plant underlag

Nätinkoppling

En förutsättning för att bedriva elproduktion oavsett energislag är att det finns möjlighet att ansluta till elnätet.

  • Närhet till elnät
  • Kapacitet i elnätet

Solinstrålning

Mängden solljus avgör hur mycket el som kan produceras.

  • Bra solinstrålning
  • Geografiskt läge
  • Låg skuggning från omgivning

Analys av din mark

Är du nyfiken på om din mark kan vara lämplig för en solcellspark?

Fyll i formuläret eller maila oss på mark@sunnagroup.com så gör vi en gratis analys av din mark.

    Varför arrendera ut din mark till Sunna?

    Vi på Sunna har som ambition att öka mängden solel i energisystemet genom att utveckla och långsiktigt äga storskaliga solcellsparker i Norden. Vi söker framförallt platt och relativt stenfri skogsmark för traditionella solparker eller jordbruksmark för agrivoltaiska system där marken fortsatt kan brukas mellan raderna av vertikalt monterade paneler.

    Vi vill vara en trygg partner genom hela processen från utveckling och byggnation, till att äga parken fram till den dagen solcellerna uppnått sin tekniska livslängd. Vi har dessutom starka nordiska kapitalpartners i ryggen och är en hållbar och långsiktig aktör på den svenska energimarknaden.

    Har du mark du tror kan passa och vill veta mer?
    Hör av dig till oss för en kostnadsfri utvärdering av din mark!

    Henja Invigning 2024_4579 Sofia Lewerin

    En trygg investering

    Genom att arrendera ut din mark för en solpark skapar du en långsiktig och trygg intäkt samtidigt som du är med och bidrar till förnybar elproduktion.

    Biologisk mångfald

    Biologisk mångfald är viktigt för oss på Sunna och därför planerar vi alltid för att främja det på platsen genom anpassade insatser efter som gynnar växt- och djurlivet.

    Utan stängsel

    För att säkerställa att både djur och friluftsliv fortsatt kan röra sig fritt inom och genom området väljer vi även att främst bygga solparker som inte är inhägnade av högt stängsel.

    Framgångsrika projekt

    Vår första solpark på 30 hektar utanför Gislaved tog bara två år från start till driftsättning och är ett tydligt exempel på att våra metoder och partnerskap ger resultat.

    Så går det till

    Våra projekt

    Vikingen_1_Sunna

    Pågående

    Vikingen

    Sunna utvecklar en storskalig solcellspark på mark som drabbats av översvämningar och inte är lämplig för jordbruk.

    • 124 hektar
    • 121 MW
    • Östergötlands län
    Bagskytten_Sunna

    Pågående

    Bågskytten

    Utveckling pågår för en solpark på 209 hektar i Vetlanda kommun.

    • 209 hektar
    • 98 MW
    • Jönköpings län
    poppel

    Pågående

    Energiskogen

    Ett försök till poppelodling som inte har tagit sig i Västra Götaland planeras istället bli en solcellspark på 23 hektar.

    • 23 hektar
    • 17 MW
    • Västra Götalands län

    Varför biologisk mångfald?

    Biologisk mångfald betyder att vi har ett landskap med många olika arter och en stor genetisk variation. Det är livsviktigt att vi värnar om den biologiska mångfalden eftersom den spelar en avgörande roll för både naturens och människans grundläggande funktioner och överlevnad, till exempel genom rening av luft, vatten och pollinering av grödor.

    Solenergi är en förnybar energikälla med låga utsläpp som framöver kommer att utgöra en allt större del av elektrifieringen. Genom att bygga solcellsparker på platser som idag har låg alternativanvändning kan vi bidra till den gröna omställningen och samtidigt se till att skapa nya habitat och göra riktade insatser för att berika den biologiska mångfalden.

    IMG_4485 - Pressbilder Sunna 11 Juni 2024 (FQ) by Sofia Lewerin

    Vanliga markägarfrågor

    Som markägare får du en långsiktig och trygg intäkt genom ett arrende som baseras på den elproduktion som parken genererar. Vår standardmodell utgörs av en procentandel av parkens bruttointäkter men med en fast ersättning per hektar som golv för att skapa ett så tryggt arrende som möjligt för dig som fastighetsägare. Samtidigt som du gör en klok investering som ger en avkastning i minst 40 år, så är du också med och bidrar till att mängden förnybar el ökar på den nordiska marknaden och stärker den biologiska mångfalden i Sverige. 

    Vid byggnation så behöver vi först förbereda marken inför anläggning av solceller, transformatorstationer och kabeldragning. Detta innebär bland annat att eventuell sly tas bort och träd avverkas, uppförandet av grusvägar för anläggningstrafik och grävning av kabelschakt. Vid anläggning av parken försöker vi att göra så liten åverkan som möjligt samt undvika påverkan på markens jordlager. Ställningarna till solpanelerna pålas sedan ner i marken och lämnar därför ett minimalt avtryck på markens egenskaper. 

    Den beräknade livslängden för en solcellspark är minst 40 år, men sannolikt även längre än så. Anläggningen kräver dessutom minimalt med underhåll.

    För att få bygga en solpark behöver miljötillstånd sökas hos länsstyrelsen och bygglov hos kommunen, detta brukar ta mellan 1-2 år från inskickad ansökan till slutgiltiga beslut. När det kommer till själva byggnationen av parken beräknas denna ta mellan 3-9 månader, beroende på anläggningens storlek och markens förutsättningar. 

    Vad som däremot oftast bestämmer tidslinjen för ett projekt är tiden till inkoppling på elnätet. Här gör vi tillsammans med våra experter en analys för det aktuella området för att skapa oss en så bra uppfattning som möjligt gällande tillgänglig kapacitet, och om inga större ombyggnationer av nätet krävs kan uppkoppling normalt ske inom 1-5 år.

    En installation av en solcellspark är i princip helt reversibel och marken kan återställas efter det att parken uppnått sin tekniska livslängd. Dessutom kan en stor del av utrustningen återbrukas eller återvinnas.

    Vid arrendeavtalets utgång och när anläggningen uppnått sin tekniska livslängd fattar vi tillsammans ett beslut om parkens fortlevnad. Här finns två alternativ; antingen avvecklas parken och marken återställs till sitt ursprungliga skick, eller så får parken leva kvar och fortsätta producera förnyelsebar energi genom att utslitna delas rustas upp eller byts ut. Kostnaden för återställandet av ytan står självklart vi som arrendator för.

    Vi arbetar långsiktigt där vi tillsammans med våra kapitalpartners vill stanna kvar som ägare till parkerna och vara en trygg partner till dig som markägare. Vår affärsplan bygger på långsiktighet och vi har mångårig erfarenhet och kompetens inom storskaliga solcellsinstallationer.

    Vi har välfungerande parker i drift och goda relationer med våra befintliga markägare. För att få en uppfattning om våra byggda och påbörjade projekt så kan du läsa mer här.

    Kontakta oss via formuläret, maila oss på mark@sunnagroup.com eller hör av dig direkt till någon av våra medarbetare.

    Fråga oss om arrendeavtal för solparker

    Följ oss