sg
Publicerad
Skrivet av : 
sunna
Kategori
Projekt

Invigning av Sveriges första storskaliga solpark på skogsmark

Tisdagen den 11 juni invigdes Sunna Groups Henja solpark, Sveriges första storskaliga solcellspark på skogsmark, belägen utanför Gislaved i Jönköpings län. Invigningen markerar en viktig milstolpe inom förnybar energi i Sverige och det lokala intresset var stort.


Henja solpark, som är i drift sedan i mars 2024, är Sveriges sjunde största solpark och den första av sitt slag att byggas på skogsmark. Igår invigdes parken med ett öppet evenemang  och drygt 100 personer kom till invigningen, mestadels lokalbor. Under invigningen bjöds besökarna på fika, frågestund, panelsamtal och rundvandring i solparken. 

– Vi är oerhört stolta över solparken Henja och jag är tacksam över hur många som kom för att fira med oss. Intresset för invigningen var större än vi hade vågat hoppas på och vi fick svara på många frågor. Besökarna var väldigt nyfikna och positiva till solparken vilket såklart är extra roligt, säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group.

Henja visar hur teknik och natur kan samverka

Henja solpark har utvecklats av Sunna Group i samarbete med Aneo, en nordisk koncern med satsningar på förnybar energi. Projektet har genomförts på rekordtid, bara två år från start till driftsättning, tack vare effektiva processer och starka partnerskap.

– Vi är mycket glada över att ha nått milstolpen att inviga vår första solpark efter att den satts i drift på rekordtid. Jag är särskilt stolt över vårt team och nära samarbete med Aneo, och skickar också ett stort tack till markägaren, säger Marcus Qviberg

En unik aspekt av Henja solpark är dess design som tillåter både djur och friluftsliv att röra sig fritt inom och genom området, utan inhägnader. Detta gör parken till ett föredöme för hur teknik och natur kan samverka.

Med en installerad effekt på 15,5 megawatt (MWp) och en uppskattad årlig produktion på 15 gigawattimmar (GWh), motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för över 3 000 villor, kommer Henja solpark att bidra avsevärt till Sveriges gröna energimål. 

Fakta om Henja Solpark

Plats: Gislaved, Jönköpings län (SE3)
Effekt: 15,5 MWp installerad effekt
Storlek: ca 30 hektar
Antal paneler: Ca 23 000 st
Beräknad årlig produktion: 15 000 000 KWh (motsvarande årsförbrukningen av hushållsel för mer än 3 000 villor)
Start av byggnation: Juni 2023
Driftsättning: Mars 2024
Investering: Cirka 100 miljoner SEK

Följ oss