sg
Publicerad
Skrivet av : 
sunna
Kategori
Projekt

SVT uppmärksammar projekt Norrskenet

Norrbottens största solcellspark är på gång strax utanför Luleå, hör vår VD berätta mer om projektet i en intervju med SVT.


SVT Norrbotten 5 mars 2023:

Norrbottens största solcellspark ska byggas i Alvik utanför Luleå

Planerna att bygga Norrbottens största solcellspark är satta i rullning. Projekteringen för parken ”Norrskenet” drar nu igång.

– Min tanke är att vara fossilfri och använda förnyelsebara energikällor, så när jag fick frågan av företaget så tyckte jag att det var en självklarhet att vara med, säger Mikael Hugoson som äger marken där solcellerna kommer stå.

Det är företaget Sunna Group som planerar att installera solcellerna på Alviksgården söder om Luleå. Parken kommer att bli 30 hektar stor, alltså motsvarande ungefär 40 fotbollsplaner till ytan.

I dag används marken till spannmålsodling.

– Vi har valt de sämsta åkrarna som producerar väldigt lite och som egentligen inte är ekonomiskt bra, säger Mikael Hugoson.

El till tusentals bostäder

Den här typen av park kommer att producera ungefär 15 000 megawattimmar per år vilket motsvarar den ungefärliga årsförbrukningen för mer än 3 000 villor i snitt.

I klippet visar markägaren Mikael Hugoson visa området där solcellsparken kommer att hamna.

Se klippet här.

SVT Norrbotten 5 mars 2023:

Därför satsar företaget på solceller utanför Luleå

Den nya solcellsparken ”Norrskenet” planeras att byggas på ängar mellan Alvik och Skäret. Det är företaget Sunna group som står bakom satsningen, och vd:n Marcus Qviberg säger att de satsar delvis för att Sverige ligger efter i utvecklingen av solkraft.

Solcellerna som ska installeras i parken kommer förmodligen att se annorlunda ut jämfört med andra solcellsinstallationer i landet. Innan det större bygget drar igång undersöks nämligen möjligheten att sätta upp dem i en vertikal vinkel. Traditionellt sett bygger man den här typen av parker med paneler i ett sluttande plan.

”Vi drar ut produktionskurvan”

– Men då har man ett problem stora delar under vinterhalvåret med att det samlas snö på panelerna, säger Marcus Qviberg och fortsätter:

– Det vi ser som en möjlighet är att man i stället installerar panelerna vertikalt för att hantera snömängderna på ett annat sätt. Man tappar lite ”peakproduktion”, men vi drar ut produktionskurvan i stället.

Hör vd:n förklara varför de satsar på solkraft i Norrbotten som är mörkt hela vinterhalvåret.

Se klippet här.

Följ oss