sg
Publicerad
Skrivet av : 
sunna
Kategori
Projekt

Byggstart för Sunnas första solpark utanför Gislaved

Denna vecka har byggnationen av Sunnas första solpark på 15 MW påbörjats utanför Gislaved.


Åre/Gislaved, 14 juni 2023 – Sunna Group AB (“Sunna”)

Byggstart för Sunnas första solpark utanför Gislaved

Sunna Group, en snabbt växande aktör inom storskalig solkraft och förnybar energi, har idag glädjen att meddela att byggnationen av företagets första solpark har påbörjats. Anläggningen på 15 MW är placerad utanför Gislaved i Jönköpings län. 

Solparken, som kallas projekt Skogsmusen, kommer att bli en av de största i regionen och förväntas generera 15 miljoner kilowattimmar förnybar energi årligen. Detta motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för mer än 3000 villor.

Svea Solar har påbörjat pålningsarbetet i den kommande parken utanför Gislaved.

“Vi är mycket glada över att kunna påbörja byggnationen av vår första solpark utanför Gislaved,” säger Marcus Qviberg, VD för Sunna Group. “För oss som företag är det här en stor dag och ett viktigt första steg mot vårt mål att bygga en gigawatt solenergi de kommande åren.” 

För att förverkliga projektet har Sunna valt att samarbeta med Svea Solar som är en av branschens ledande aktörer inom byggnation av solcellsparker. 

“Att ha Svea Solar som samarbetspartner för byggandet av solparken känns klockrent. Vi tror att deras gedigna erfarenhet av att genomföra projekt inom solenergi och deras expertis kommer att vara avgörande för att säkerställa en smidig och effektiv byggprocess.” fortsätter Marcus Qviberg.

Under veckan har projektledare och representanter från både Sunna och Svea Solar varit på plats i samband med att byggnationen inleddes i måndags.

Anna Tikhonova, projektledare från Svea Solar och Linnea Johansson, projektchef på Sunna Group

”Det här är ett bra exempel på när företag går ihop för att driva på energiomställningen. Den här solparken innebär ett stort bidrag till elnätet i Gislaved och väntas bidra med hushållsel för ca 3 000 villor”, säger Magnus Bergqvist, försäljningschef för solparker på Svea Solar.

Byggandet av solparken kommer att pågå under sommaren, och driftsättning planeras till inledningen av nästa år. Solparken kommer att anslutas till det lokala elnätet tillsammans med det kommunala elnätsbolaget Gislaved Energi och bidrar till att utöka utbudet av förnybar energi i närområdet.

Fakta: Projekt Skogsmusen

Storlek: 30 hektar
Effekt: 15 MW
Produktion: 15 000 000 kWh per år, motsvarande hushållsel för 3 000 villor
Plats: Gislaved, Jönköpings län
Byggstart: 12 juni 2023
Driftsättning: 2024

Kontakt:

Marcus Qviberg, VD Sunna Group
Telefon: +46 73 317 38 76
Mail: marcus@sunnagroup.com 

Jonathan Hasse, Marknadschef solparker, Svea Solar
Telefon: +46 70 426 45 38
Mail: jonathan.hasse@sveasolar.com 

Om Sunna Group:

Sunna grundades i juni 2021 med ambitionen att öka mängden solel i energisystemet genom att utveckla, äga och förvalta storskalig solkraft i Norden. Tillsammans med långsiktiga kapitalpartners är Sunna en hållbar aktör på den svenska energimarknaden.
Sunna ökar tillgången till grön, lokalt producerad solel vilket möjliggör snabbare regional etablering och expansion av företag, samt stöd till elektrifieringen av samhället i stort. Sunnas mål är att bygga 500 MW innan år 2025 – vilket motsvarar ungefär hälften av Sveriges största vattenkraftverk – och 1 GW ska vara i produktion år 2030. sunnagroup.com 

Om Svea Solar:

Svea Solar är ett av Europas mest snabbväxande cleantech-bolag och Sveriges största solenergibolag. Svea Solar erbjuder en helhetslösning med solpaneler, batterier, elbilsladdare, fossilfria elavtal och en plattform som gör det möjligt för kunder att producera, konsumera och sälja sin solenergi. Dessutom utvecklar Svea Solar solparker. Svea Solar grundades år 2014 och har verksamhet i Sverige, Tyskland, Spanien, Belgien och Nederländerna.

Följ oss